Activitatea de Evaluare in Romania

Prezentare a Activitatii de Evaluare in Romania

Scurta prezentare a activitatii de evaluare din Romania

Infiintarea Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR)

In Romania, activitatea de evaluare a inceput in anul 1992 odata cu infiintarea Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR), fondata de catre 27 de persoane fizice si trei companii.
Initiatorul demersului de infiintare al asociatiei si de lansare a profesiei de evaluare in Romania a fost domnul Badescu Gheorghe, care a fost timp de 10 ani primul presedinte al ANEVAR.
Incepand cu anul 2001, sistemul de conducere al ANEVAR s-a schimbat, trecandu-se la existenta in acelasi timp in Consiliul Director a presedintelui in exercitiu, a viitorului presedinte si a fostului presedinte, asigurandu-se astfel continuitatea si totodata schimbarea conducerii. Mandatul presedintelui a devenit de 2 ani.
ANEVAR s-a infiintat odata cu trecerea la economia de piata a Romaniei, cand valoarea de piata a devenit o notiune de baza in cadrul tranzactiilor intre parti. Prima specializare a evaluatorilor a fost evaluarea intreprinderii. Cererea pentru acest tip de evaluari a fost determinata de lansarea programului de privatizare a fostelor intreprinderi de stat. Incepand cu anul 1997, odata cu reducerea numarului intreprinderilor de privatizat si cu nevoia intreprinderilor privatizate de a-si atrage resurse financiare pentru dezvoltarea activitatii, a aparut necesitatea ca aceste intreprinderi sa vanda activele in surplus sau sa le ipotecheze pentru atragerea de imprumuturi. Astfel s-au creat premisele aparitiei celei de a doua specializari a evaluatorilor: evaluarea proprietatii imobiliare. In anul 2000 s-a lansat a treia specializare – evaluarea bunurilor mobile, urmata, in anul 2004, de lansarea celei de-a patra specializari – evaluarea instrumentelor financiare.

In aceeasi perioada (1992–2011) si alte asociatii profesionale au avut in componenta membri evaluatori, dintre care cele mai importante sunt Corpul Expertilor Tehnici (CET), Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Infiintarea Uniunii Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR)

In anul 2011 s-a infiintat Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania (numita in continuare Uniunea), prin Ordonanta Guvernului nr. 24, care a permis inscrierea in componenta sa a evaluatorilor care erau membri in asociatiile profesionale care includeau evaluarea bunurilor in obiectul lor de activitate. Avand in vedere notorietatea pe care o avea ANEVAR pe piata evaluarii, atat interna cat si internationala si faptul ca in mai multe acte normative se facea referire la membri ANEVAR si la standardele aplicate de catre acestia, s-a propus ca ANEVAR sa organizeze prima Adunare Generala Nationala si prima Conferinta Nationala a Uniunii si sa deruleze procedurile de organizare si functionare ale Uniunii.

Prima Adunare Generala Nationala a reprezentat convocarea tuturor celor peste 5.000 de membri care s-au inscris in termenul legal si a avut ca unic punct pe ordinea de zi alegerea delegatilor la prima Conferinta Nationala pe baza normei de reprezentare de un participant la 20 de membri titulari. Astfel, in data de 19 noiembrie 2011 au fost alesi cei 235 de delegati ai primei Conferinte Nationale.

In data de 19 decembrie 2011 a avut loc prima Conferinta Nationala, care a ales primul Consiliu Director al Uniunii.
Intrarea in vigoare a prevederilor Ordonantei era conditionata, potrivit art. 43, de data publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern de aprobare a Regulamentului de organizare si functionare al Uniunii, a hotararilor Conferintei Nationale privind standardele de evaluare, a Regulamentului Comisiei de etica si disciplina, precum si a Codului etic.
In luna aprilie 2012 a fost adoptata, de catre Guvernul Romaniei, Hotararea de Guvern nr. 353 de aprobare a Regulamentului de Organizare si Functionare al Uniunii Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania.
In luna mai 2012 au fost aprobate, de catre Conferinta Nationala a Uniunii, hotararile privind standardele de evaluare, Codul etic si Regulamentul Comisiei de Etica si Disciplina, care au fost ulterior publicate in Monitorul Oficial.

Evaluatorii autorizati ANEVAR

Odata cu indeplinirea cerintelor art. 43 din OG 24/2011, respectiv incepand cu data de 11 iunie 2012, activitatea de evaluare din Romania se realizeaza numai de catre evaluatorii autorizati.
In paralel cu demersurile realizate de catre Uniune, de inceperea activitatii, prin indeplinirea cerintelor din OG 24/2011, Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania a cesionat catre Uniune brandul ANEVAR, aceasta asociatie urmand sa isi schimbe denumirea in Societatea Stiintifica de Evaluare, in urmatoarea Conferinta Nationala a acestei asociatii.