Reevaluarea

Reevaluarea

REEVALUAREA reprezinta o operaţiune periodică prin care se determină valoarea prezentă a activelor patrimoniale ale unei firme, ca urmare a modificărilor intervenite în timp în starea acestora şi in nivelul preţurilor. în general, sunt supuse reevaluării activele fixe (bunurile de capital fix, terenurile), care, datorită perioadei lungi de serviciu sau de utilizare, resimt în modul cel mai amplu impactul progresului tehnologic şi al variaţiei preţurilor.
Reevaluarea poate fi hotărâtă de conducerea firmei (reevaluare liberă) sau de către autoritatea publică (reevaluare legală).

Reevaluarea liberă practicată în multe ţări nu are de regulă consecinţe fiscale (privind câştigurile sau minusurile rezultate), dar întreprinderile care au optat pentru reevaluarea periodică a activelor lor trebuie să o efectueze regulat şi să publice bazele de evaluare folosite şi rezultatele ei.

In principal, bazele de evaluare sunt valoarea de piaţă, în cazul activelor fixe pentru care există tranzacţii similare pe piaţă şi costul de înlocuire diminuat cu deprecierea corespunzătoare, în cazul bunurilor de capital fix supuse amortizării.
Reevaluarea este efectuată de evaluatori calificaţi, iar valorile determinate de aceştia trebuie certificate de un evaluator extern autorizat
(v.Uzura capitalului fix, reevaluare mijloacelor fixe)